Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας

Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, κ. Στέφανο Μπίρο, επισκέφτηκε στο γραφείο του την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Στη συνάντηση
παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κων/νος Γέρου, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Θεοδόσιος Καραγκιοζίδης, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Αβραάμ Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Πασχαλίδης Παναγιώτης.
Καλωσορίζοντας τον Αζέρο Πρέσβη, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Σας καλωσορίζουμε στην Π.Ε. Φλώρινας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας επισκεφτήκατε. Η Φλώρινα, όπως ξέρετε, είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα ενεργειακά ζητήματα που έχουν σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί όμως που υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους δικούς μας είναι τα ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι σε μεγάλη κλίμακα ανεπτυγμένες εδώ στην περιοχή μας. Είμαστε ο πρώτος νομός σε τέτοιες παραγωγικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Διαθέτουμε προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ονοματίζουν την περιοχή, όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών, η πιπεριά Φλωρίνης και φυσικά τα περίφημα κρασιά Αμυνταίου.
Απ’ ότι γνωρίζουμε θα δημιουργηθεί ένας υποσταθμός στο Αντίγονο στα πλαίσια της διέλευσης του αγωγού ΤΑΠ από την Π.Ε. Φλώρινας και ευελπιστούμε να υπάρξει μια σύνδεση εδώ με την περιοχή. Επειδή θα περάσει από μεγάλο τμήμα της Φλώρινας, θέλουμε να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις απασχόλησης, τουλάχιστον στο στάδιο της κατασκευής. Και, αν υπάρχει ενδιαφέρον αργότερα, να δούμε πως μπορούμε να επενδύσουμε και να σχεδιάσουμε πάνω στον αγωγό και τη διέλευση του φυσικού αερίου από την περιοχή μας.
Εμείς πιστεύουμε ότι μπορείτε να βοηθήσετε σε διάφορους τομείς και θέλουμε να αναπτύξουμε ένα πνεύμα συνεργασίας, και σε επίπεδο χώρας ακόμα, γιατί έχουμε τις δυνάμεις και μπορούμε να αποκτήσουμε εξωστρέφεια σε πολλούς παραγωγικούς τομείς.
Η Φλώρινα αποτελείται από τρείς περιοχές, το Αμύνταιο, τη Φλώρινα και την Πρέσπα. Η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Κάθε ένα από αυτά είναι κι ένα πλεονέκτημα της περιοχής το οποίο, αν και εσείς το θελήσετε, μπορούμε να το συζητήσουμε έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, να εμπλουτίσουμε τα προϊόντα μας και να διαθέσουμε προϊόντα και στη χώρα σας.
Σας καλωσορίζω και πιστεύω ότι θα κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα αυτά τα θέματα.
».
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης, αρχικά δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό τοπίο της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχομαι για πρώτη φορά και σας διαβεβαιώνω ότι έμεινα ενθουσιασμένος. Είστε πάρα πολύ όμορφη πόλη και περιοχή.». Ως προς τον σκοπό της επίσκεψής του, δήλωσε ότι ήρθε για να συζητήσει για την τουριστική συνεργασία με την Π.Ε. Φλώρινας και την ανταλλαγή προϊόντων. Ως προς το θέμα του αγωγού, επεσήμανε ότι ήρθε να ακούσει τις προτάσεις ώστε η διέλευση του αγωγού από την περιοχή να προσφέρει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Παναγιωτίδου είπε τα εξής: «Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου. Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψή σας εδώ ώστε να δούμε πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διέλευση του αγωγού ΤΑΠ από την περιοχή μας.
Εγώ αυτό που θα ήθελα να τονίσω -και αυτό θα πρέπει να είναι η βάση του σχεδιασμού- είναι ότι η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έχει καθαρά ενεργειακό χαρακτήρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι παράγουμε πάνω από το 50% της ενέργειας συνολικά για όλη την επικράτεια. Εδώ υπάρχουν σύγχρονες μονάδες και σημαντικά και αξιόλογα αποθέματα λιγνίτη που για μας είναι το κλειδί της ενέργειας και δεν μπορούμε να τον παραβλέψουμε.
Είμαστε ήδη σε μια προσπάθεια να κάνουμε έναν συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό για την Π.Ε. Φλώρινας. Αυτό που θα ήθελα εγώ να τονίσω είναι ότι, οποιαδήποτε πολιτική ακολουθηθεί σε σχέση με την ενέργεια -και το φυσικό αέριο και ο αγωγός ΤΑΠ είναι μια από αυτές τις πολιτικές- θα πρέπει να ενσωματωθεί ομαλά στον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό, φυσικά με οφέλη αντίστοιχα για την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, μπορεί να παράγουμε το 50% της ενέργειας αλλά η κοινωνία της Δ. Μακεδονίας δεν έχει εισπράξει μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα οφέλη.
Επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός έτσι ώστε ο αγωγός ΤΑΠ να μην ωφελήσει μόνο τους καταναλωτές αλλά να δημιουργήσει θέσεις εργασίας τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας του.».

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στους εκπροσώπους των τριών Δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου