Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

«Οι κυρίες των λιμνών»

Μια παράσταση λόγου, χορού και μουσικής για το θηλυκό πρόσωπο της εμπειρίας
Το Χοροθέατρο Ροές παρουσιάζει τις Κυρίες των λιμνών, ένα σύνθετο χοροθεατρικό δρώμενο που ψηλαφεί τη γυναικεία εμπειρία όπως αυτή αποτυπώνεται στην Τέχνη, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Η παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί το
Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Π.Ε. Φλώρινας - αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», περιλαμβάνει απαγγελίες ποίησης, χορό και μουσική. Τα ποιητικά κείμενα απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Χλόη Μάντζαρη, ενώ το χορευτικό σκέλος της παράστασης εκτελούν εκλεκτοί χορευτές του Χοροθεάτρου Ροές.
Οι Κυρίες των λιμνών επιχειρούν να ανιχνεύσουν το νόημα της γυναικείας εμπειρίας μέσα από κείμενα –πρωτίστως ποιητικά– που μαρτυρούν το θηλυκό βλέμμα, τη θηλυκή ιδιοσυστασία αλλά και την κοινωνική θέση της γυναίκας. Με άλλα λόγια, η παράσταση επιχειρεί να συλλάβει το γυναικείο πρόσωπο της εμπειρίας στις πολλαπλές μεταμορφώσεις του –σύζυγος, μητέρα, ερωμένη, αγωνίστρια– στη διαχρονία του. Από το ζωογόνο μητρικό ένστικτο ως τον αγωνιστικό φεμινισμό κι από την ευαισθησία και την υποταγή ως την ανάγκη για χειραφέτηση, ο λόγος και ο χορός, οι ηθοποιοί και οι χορευτές συντονίζονται προκειμένου να σκιαγραφήσουν μέσω της Τέχνης το πρόσωπο της γυναίκας και να της αποτίσουν φόρο τιμής. 
Μεταξύ των κειμένων που ακούγονται στην παράσταση συγκαταλέγονται ποιήματα της Σαπφούς, της Κικής Δημουλά, της Τζένης Μαστοράκη και της Μαρίας Πολυδούρη, ερωτικά επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, καθώς και κείμενα των Ελισάβετ Μαρτινέγκου, Βιρτζίνιας Γουλφ, Έντριαν Ριτς κ.ά. 

Η παράσταση Οι κυρίες των λιμνών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «New Prespas Festival: The Ladies of Prespas Lake» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA «Ελλάδας – πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 2007 – 2013» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου